Blog

Hoe kun je met een airco verwarmen?

Airco

Een airco, wat kun je er eigenlijk allemaal mee? Airco staat bekend om het koelen van de ruimte. Maar een airco kan veel meer dan koelen alleen. Wist je bijvoorbeeld ook dat een airco heel goed gebruikt kan worden voor het geven van warmte? Het is tegenwoordig mogelijk om met een airco ook te verwarmen.

Vooral in de koudere maanden kan het verwarmen door de airco helemaal goed van pas komen. Door het verwarmen met een airco kun je op het verbruik van gas besparen, je zult dus minder last hebben van de gasprijzen die nogal kunnen schommelen. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk en wat zijn de voordelen en de nadelen van het verwarmen met een airco?

Hoe kun je met een airco verwarmen?

Eigenlijk zou je een airco kunnen vergelijken met een warmtepomp, dit doordat ze hetzelfde werken. Net als bij een warmtepomp bestaat een airco uit een binnengedeelte en een buiten gedeelte. Bij het koelen wordt er warme lucht uit de ruimte gehaald en naar buiten gebracht.

Als je met een Airco wil gaan verwarmen dan werkt dit andersom. Door het buitenste gedeelte wordt de warme lucht uit de lucht gehaald en naar binnen geblazen en verspreid. Ook wanneer het koud is buiten. Je gebruikt hierbij gebruik je geen fossiele brandstoffen, maar ben je gebruik aan het maken van duurzame energie. Hierdoor is het verwarmen met een airco heel milieuvriendelijk.

Kosten besparen op je energierekening met een airco

Wanneer je je huis met een airco gaat verwarmen kom je er al snel achter dat het verwarmen met een airco veel goedkoper is dan het verwarmen door middel van een cv-ketel. Helemaal nu de gasprijzen de pan uit rijzen zul je dit verschil heel goed merken.

Het is van meerdere dingen afhankelijk hoeveel je kunt besparen. De prijs van het gas en het soort airco dat je gebruikt zijn dingen die hierbij een grote rol zullen spelen. Het vermogen van de airco die je gebruikt heeft hier dan een groot aandeel in.

Het comfort van het verwarmen met een airco

Wanneer je je ruimte verwarmd met de radiator, dan wordt de lucht in de ruimte verwarmd. De koude lucht die langs de radiator stroomt wordt verwarmd. Deze warme lucht stijgt dan op en zorgt ervoor dat de kamer lekker warm wordt.

Wanneer je de ruimte wil gaan verwarmen met behulp van een airco, dan zul je merken dat dit op een hele andere manier gebeurt. Via een ventilator wordt de geforceerde warme lucht de ruimte in geblazen.

Door de bewegende luchtkleppen die in een airco zitten kun je de lucht op de gewenste manier de ruimte in laten blazen. Mocht je hierdoor trek in huis ervaren, dan kun je de kleppen zo instellen dat je de trek minder zal voelen. Dit kun je doen door de kleppen meer omhoog in te stellen.

Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je met het gebruiken van een airco meer droge lucht in je huis hebt, dan wanneer je met een cv-ketel en radiatoren de ruimte wil gaan verwarmen. Hier kun je weer andere oplossingen voor vinden

Hoe zit het met de kosten voor de airco als verwarming?

Het is helemaal afhankelijk van de keuzes die je maakt voor wat je uiteindelijk moet gaan betalen voor de airco. Hierbij moet je rekening houden met het type airco, het vermogen, het aantal units en het merk van de airco.

Daarom is het verstandig om te kiezen voor een airco installatie die ook energiezuinig is. Deze zal dan in de aanschaf misschien wel iets duurder zijn, maar uiteindelijk kun je hier wel het meest op gaan besparen op de kosten van de energie.

Kun je een airco combineren met zonnepanelen?

Natuurlijk is het fijn dat je op je gas kosten kan besparen door het gebruiken van een airco. Alleen zul je wel merken dat dan de kosten voor elektriciteit weer zullen stijgen. Dit zou je weer op kunnen vangen door het gebruiken van een airco te doen in combinatie met zonnepanelen.

Met het plaatsen van de zonnepanelen kun je de stroom die je extra verbruikt met de airco voor een groot deel ook zelf opwekken. Op deze manier zul je veel minder last hebben van de gestegen energiekosten op je energienota.

Wat zijn de voordelen van verwarmen met een airco?

Aan het gebruiken van een airco voor het verwarmen voor je huis of ruimte zitten natuurlijk voordelen vast. Om je te helpen met het maken van je keuze vind je de voordelen van het verwarmen met een airco hier op een rij.

Wanneer je gebruik maakt van een airco bij het verwarmen van je kamer zul je merken dat je kamer veel sneller op temperatuur gekomen is. Het verwarmen met een airco is mede hierdoor dan ook veel goedkoper dan het verwarmen met een cv-ketel.

Een airco heeft in de zomer ook functie, als het lekker warm is buiten kun je ervoor zorgen dat de lucht in je huis lekker koel blijft door je airco te laten draaien. Het gebruik van een airco is helemaal fantastisch als je dit in combinatie doet met de aanschaf of het gebruik van zonnepanelen.

Wat zijn de nadelen van het verwarmen van een ruimte met een airco?

Naast de voordelen van het gebruik kent het verwarmen met een airco ook een aantal nadelen. Zo wordt alleen de ruimte waar de airco geplaatst is verwarmd. Je kunt wel meerdere ruimtes verwarmen, maar dan heb je een multi split airco installatie nodig.

Wanneer je zo een airco voor meerdere ruimtes aan wil leggen zullen de aanschafkosten hoger liggen dan die van de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Je moet er goed op letten dat de airco voldoet aan de geluidseisen die aan de woning verbonden zijn.

Als je al een verwarmingsinstallatie hebt kun je de airco daar niet mee combineren. Alleen met een aparte warmtepomp is dit wel mogelijk. Maar met een cv-ketel is dit dus helemaal niet mogelijk.

Uw beoordeling post

Je houd misschien ook van..